Moje místa 0
Keltské oppidum o rozloze 90 hektarů nad soutokem Habrového potoka s Berounkou, osídlené zhruba poslední dvě století př.n.l. Známé je především nálezem depotu mincí v roce 1877 a následnou zlatou horečkou.
Hlavní obrázek místa
Na místě, kde byl nalezen poklad (zlaté duhovky) stojí dnes kříž. Tímto nálezem začala "zlatá horečka", kdy bylo hradiště překopáno skrz na skrz.
Graficke pismenko Jedno z nejznámějších keltských oppid leží na oválném kopci na vsí. Tam se nejlépe dostanete vlakem do zastávky Nižbor, vrátíte se kousek po proudu, pak přes most kolem zámku Nižbor a po proudu do Stradonic, odkud vede značená naučná stezka. Plocha tohoto keltského velkoměsta je vskutku impozantní – nepočítejte s tím, že si ho celé projdete za pár minut, ohrazeno bylo celkem přes 90 hektarů. Dodnes jsou patrné některé pásy opevnění a vstupní brána na jihovýchodě. Zde byla fortifikace doposud prokázána v pásu asi 70 m, tvořily ji hlavně kameny nasucho naskládané mezi dřevěné kůly zapuštěné v zemi. Z vnitřní strany na tuto hradbu navazoval hliněnokamenitý ...

historie

První obydlí zde keltové začali stavět někdy po polovině 2. stol. před Kristem. První stavby opevnění jsou z doby kolem r. 120 př.n.l. Oppidum zaniká již kolem r. 40 až 25 př.n.l. Až 2. 8. 1877 zde syn hrobníka Libor Lebr nalezl ve zbytcích koženého vaku velké množství zlatých mincí, tzv. duhovek. Při následné "zlatokopecké" horečce, bylo překopáváním zničeno téměř vše, co se dochovalo. Ale i ta trocha, co se podařilo nalézt (exponáty můžete

Historie výzkumů na hradišti
    O hradišti byly zprávy od renesance, již v 16. století se návrší říkalo Hradiště a občas zde byly nalézány mince a bronzové předměty. V roce 1771 zmiňuje tyto nálezy Mikuláš Adaukt Vocel v souvislosti s nálezem keltských mincí u Podmokel. Další zmínky o lokalitě pocházejí z let 1818, 1826, 1845 či 1851, které také někdy bývají uváděny jako letopočty objevení lokality. Do povědomí evropské odborné i laické společnosti ale vešlo hradiště počátkem