Vodní nádrž Souš vybudována v letech 1911-1915, opravována v letech 1924-1927. V letech 1971-1974 upravena na vodárenskou nádrž pro zásobování Tanvaldska a části Jablonecka pitnou vodou, v důsledku toho přístupna veřejnosti jen hráz.
Graficke pismenko Vodní nádrž Souš se nachází v Jizerských horách na říčce Černá Desná severně od města Desná. V Desné odbočuje z hlavní silnice I/10 (Tanvald-Harrachov) silnice II/290, která jako jediná veřejně přístupná komunikace umožňuje motorovým vozidlům přejezd napříč horami směrem na Smědavu, do Bílého Potoka pod Smrkem a Hejnic. V zimním období je však uzavírána, protože prochází též po východním břehu vodní nádrže Souš, která je zásobárnou pitné vody a chemická údržba vozovky proto není možná. Z Desné k hrázi nádrže vedou také turistické značky, a to modrá jako hřebenovka a červená údolím Černé Desné. Vzhledem k účelu nádrže je přístupná jen její hráz, břehy leží v ochranném vodárenském pásmu.
25.11. 2019

historie

Po katastrofální povodni r. 1897 v Jizerských horách bylo rozhodnuto vybudovat na zdejších tocích soustavu přehradních nádrží, která by chránila podhůří. O řešení problému byl požádán proslulý vodohospodářský odborník Ing. Otto Intze (1843-1904) z univerzity v Cáchách. Ten vyprojektoval několik přehradních nádrží na západní straně Jizerských hor a v létě r. 1904 přijel na Tanvaldsko, aby prozkoumal situaci v povodí Kamenice na východě. Tehdy ho

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 29.11. 2019

popis

Hráz vodní nádrže Souš z let 1911-1915 je přímá, zemní a sypaná. Je vysoká 25 m nad základem, široká 7,1 m a dlouhá 364 m. Objem nádrže představuje asi 7,5 miliónu m³ a její plocha 86 ha. Maximální hloubka vody přesahuje 20 m. Po přestavbě z let 1971-1974 slouží nádrž vodárenským účelům. Celá leží na katastrálním území města Desná.
    Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 1.12. 2019
    vodní plocha