Kostel Panny Marie s kolejí založil v pol. 16. stol. bratrský sbor. V l. 1604-1605 zde studoval J. A. Komenský. V l. 1742-1747 kostel barokně přestavěl piaristický řád. V r. 1771 byla dokončena také piaristická škola a kolej. Učil zde např. J. E. Purkyně. Klášter byl definitivně zrušen v r. 1950.
Pohled na kostel Nanebevzetí Panny Marie a dřívější piaristickou kolej z piaristického náměstí
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Město Strážnice s množstvím památek se nachází na jihovýchodní Moravě v oblasti Dolňáckého Slovácka. K hlavním památkám patří areál skanzenu, městské opevnění, zámek, farní kostel sv. Martina, Bílá věž, synagoga, Průžkův mlýn a klášter piaristů s kostelem Nanebevzetí Panny Marie stojící na Piaristickém náměstí.

historie

V roce 1530 zde nechali postavit tehdejší majitelé strážnického panství páni ze Žerotína špitál, bratrský sbor, školu a bratrský dům. Následně vznikl také kostel Panny Marie. Vyšší bratrská škola ve Strážnici působila od roku 1577. V letech 1604-1605 zde chodil do školy J. A. Komenský. Po skončení třicetileté války začala rekatolizace a všechny evangelické fary a bratrské sbory byly postupně zrušeny. Dne 6. února 1633 přišlo do města na žádost

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.straznice-mesto.cz, http://www.straznice.farnost.cz/, https://is.muni.cz, https://www.dsstraznice.cz a další, 1.9. 2019

klášter
     Hodonín  (HO)