Penkův dvůr

Lichtenštejnský statek
Panský velkostatek Lichtenštejnů vznikl na přelomu 17. a 18. století. Později byl několikrát upraven, zejména koncem 19. a v 1. polovině 20. století, kdy došlo k demolici jižní části dvora. V r. 2018 bylo kvůli vysokým nákladům na záchranu areálu rozhodnuto o demolici většiny zbývajících budov.
Demolice východního křídla
© Luděk Vláčil 04/2019
Graficke pismenko Východomoravské město Hluk leží v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji, 10 km jihovýchodně od Uherského Hradiště. Nejvýznamnější památkou města je Hlucká tvrz. Další výraznou dominantou je opevněný barokní římskokatolický farní kostel sv. Vavřince s farou. V těsné blízkosti kostela se rozkládá zchátralý Penkův dvůr, jehož větší část namísto obnovy čeká demolice. K zajímavým památkám patří také památkové domky v ulici Rajčovna.

historie

Panský velkostatek Lichtenštejnů vznikl na přelomu 17. a 18. století. Později byl několikrát přestavěn. Stavební úpravy probíhaly zejména koncem 19. a v 1. polovině 20. století. V historických pramenech se uvádí, že pod částí budov se nacházelo původní sklepení. Po zabrání dvora československým státem v rámci pozemkové reformy po skončení I. světové války došlo k jeho parcelaci. Od roku 1923 se o dvůr dělil nový majitel Egon Penk s obcí. Egon

Luděk Vláčil - zdroj:https://www.idnes.cz, https://www.mestohluk.cz/mesto/penkuv-statek/, https://slovacky.denik.cz a další, 14.5. 2019