Reliéfní zbytky tvrze zvané Volenov, asi z poslední třetiny 13. století, zanikla spolu se stejnojmennou vsí pravděpodobně již v první třetině století následujícího.
Celkový pohled na jádro tvrze od severovýchodu
© Roman Řezáč 03/2020
Tvrziště se nachází se na nenápadné, přibližně pravoúhlé skalnaté terase, asi 400 m jižně od dvora Volenov, v záhybu poměrně vydatného potoka zvaného Hradecký járek, pramenícího nedaleko pod Studeným vrchem. Místo tvrze je obklopeno oplocenými ovocnými sady, nicméně samo o sobě je volně přístupné, buď trasou pro křováky, tj. od silnice od dvora Volenov směrem na Nivnici proti proudu potoka (ale zase projdete kolem chráněného památného stromu pod tvrzištěm, s příznačným názvem Topol u Volenova) nebo polní cestou okolo závory mezi sady podél dvora Volenov. Jen pro zajímavost a pro klid v duši návštěvníka, cesta a neoplocený pozemek, na němž se nachází tvrziště, patří obci Suchá Loz a jen okolní sady jsou ve vlastnictví eseróčka a okolní pole v soukromém držení, takže kdyby někdo nadával, že jdete za závoru, tak nečiníte nic nezákonného. V jinak rovinaté okolní a částečně od jihovýchodu svažující se krajině, jde o místo pro ranně středověkou tvrz vcelku příhodné, byť dnes díky vegetaci zcela nenápadné. Místo je extrémně zarostlé a proto značně nepřehledné a nelze při úvahách o podobě a komunikačním schématu úplně uvažovat v kontextu okolního terénu. Přesto si lze pomocí obhlídky místa, map a orientačního náčrtku udělat poměrně jasnou, byť hypotetickou představu. Nejlepší pohled nám tak možná nabízí výřez z letecké mapy z roku 1953. Je na něm vidět, že tvrziště je v té době téměř holé a dovolí nám přibližnou představu místa z ptačí perspektivy (viz galerie obrázků). Stavebník tvrze, jak již bylo zmíněno, využil okrajové polohy na zalomeném ukončení planiny nad potokem, který byl vítaným zdrojem vody a nad kterým má tvrziště od jihu a východu převýšení asi 8 m, na jihovýchodě pod jádrem pak vystupuje skalnaté podloží, vysoké asi 4 m. Naopak od severu a západu je tvrziště jen nepatrně vyvýšeno nad terénem. Díky tomu mohla být tvrz…  číst dále
historie

Z doby existence vsi a tvrze se nám nedochovaly žádné zprávy, po Volenovu se nikdo nepsal, tvrz se v pramenech nejmenuje a můžeme tak pouze určit poměrně přesně rozmezí, kdy mohla být ves založena a tedy zároveň dobu, kdy mohla vzniknout tvrz a také pravděpodobné důvody a dobu jejich zániku. Níže uvedené hypotézy, tedy ty, které nepodkládám v textu písemnými prameny, jsou jen možnou alternativou, která mně, jako člověku majícího středověk jako koníček, připadá nejpravděpodobnější. Nejzazší a tedy základní údaj nám dává tzv. Vizovická listina Smila ze Střílek z 21. srpna 1261. Z této listiny plyne, že Smil ze Střílek, kastelán brumovský, společně se svou manželkou Bohuvlastou, zakládá ve Vizovicích klášter zvaný Smilheim a daruje mu rozsáhlé území s několika vesnicemi. Daruje mimo jiné doslova cituji “Vesnice již vybudované i mnohé další, které kdy budou v tomto hvozdu založeny, odevzdali jsme uvedeným bratrům (pozn.…  číst dále

Roman Řezáč archiv, Dvorský 1914, Nekuda 1982, Plaček 2002, Šebánek (?), Martínková 2013, Lapáček 2018, MZA, www.mestovizovice.cz, NiKM, 20.3. 2020

, nákres místa
M.Plaček