Konvent řádu obutých augustiniánů založil v roce 1287 český král Václav II. a jeho manželka Jitka. V průběhu husitských válek byl vypálen, později znovu poškozen při rozsáhlém požáru v roce 1747. Řád ve městě působil až do roku 1950.
augustiniánský konvent s kostelem Nenabevzetí P.Marie-Domažlice
Graficke pismenko Augustiniánský konvent založil v roce 1287 král Václav II. a jeho manželka Jitka (Guta Habsburská). Roku 1420 konvent zničili husité, chrám však zůstal téměř neporušen. V roce 1499 byl konvent opět poškozen za velkého požáru města. Od roku 1530 byl konvent opuštěný a chátral. K obnově augustiniánské komunity v Domažlicích došlo až ve 20. letech 17. století, s výstavbou nového konventu se započalo roku 1671 za převora P. Niklase Puchnera. V letech 1675 až 1681 byl opraven konventní chrám. V roce 1747 zachvátil město i konvent rozsáhlý požár. O dva roky později však byl klášter opět pod střechou. Kostel po požáru v roce 1747 ...
Vlastislav Mareček, P.Vlček,P.Sommer,D.Foltýn-Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 5.9. 2016

popis

Konventní chrám si zachoval v základní dispozici gotický charakter, který prozrazuje především polygonální závěr s opěráky. Kostel je doplněn klasicistní věží zvonice a jižní předsíní. Okna mají dnes barokní tvary. Fasády jsou členěny lizénovými rámci. Kostel je dnes jednolodní. Konvent na severní straně chrámu se skládá ze čtyř křídel, obklopující střední dvůr s ambity.