Moje místa 0
Zámeček postaven pravděpodobně po roce 1530 za Žerotínů. Snad na počátku 17. století přestavěn na pozdně renesanční letohrádek. V roce 1741 vyhořel a za použití zbytků zdí byla na jeho místě postavena barokní sýpka.
Bludoveček-barokní sýpka na místě letohrádku
Osada Bludoveček leží na severovýchodním okraji obce Bludov na úpatí vrchu Chocholík s pozůstatky bludovského hradu.
22.7. 2016

historie

Historie tohoto objektu těsně souvisí s dějinami bludovského hradu. Na východním svahu hradního vrchu vznikl i hospodářský dvůr. Počátkem 70. let 15. století, kdy panství patřilo Tunklům, byl bludovský hrad pravděpodobně zničen. Po Tunklech panství zdědili Žerotínové. Petr ze Žerotína začal v roce 1507 budovat nové centrum výstavbou nebo přestavbou staršího městského hradu v Šumperku. V této době se stal určitým správním a pravděpodobně i

Vlastislav Mareček,F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 18.7. 2016