Velká barokní sýpka byla postavena někdy po r. 1713 Filipem Ludwigem Sinzendorfem v severozápadní části dvora. Po r. 1918 byl zemědělský dvůr zestátněn a od r. 1925 začal sloužit Vysoké škole zemědělské v Brně. Od r. 1958 je kulturní památkou a dodnes slouží různým způsobem svému původnímu účelu.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Žabčice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Brno-venkov asi 25 kilometrů jižně od Brna. V severozápadní části obce, u hlavní silnice, v Zemědělské ulici, na okraji dvora školního zemědělského podniku stojí velká, výrazná a zajímavá budova barokní sýpky. Budova je dlouhá přibližně 61 m, široká 13 m a 18 m vysoká. Vedle ní stojí zcela nevýrazný obytný dům, jenž býval původně loveckým zámečkem. Sýpka bývá se zámečkem často zaměňována, protože na rozdíl od něj působí, již na první pohled, starobylým dojmem. K dalším pamětihodnostem Žabčic patří kaple sv. Vavřince stojící uprostřed obce a zachovalé tvrziště Koválov ležící jihovýchodně od obce. Za zmínku stojí hezky upravené prostranství v blízkosti školního zemědělského podniku s jezírkem plným ryb a překlenutým dřevěným mostem.
Luděk Vláčil- zdroj: http://www.zabcice.cz/obec/ a další, 7.4. 2016

historie

První zmínka o vsi Žabčice je z roku 1356, kdy je uvedena pod jménem Zabczicz. V roce 1567 se Žabčice s dvorem staly součástí židlochovického panství a náležely Žerotínům. Podle obecní kroniky z roku 1925 měl nechat postavit velkou barokní sýpku někdy po roce 1713 Filip Ludwig Sinzendorf. Podle historického průzkumu byl objekt sýpky, stojící v severozápadní části dvora žabčického statku, postaven spíše někdy v letech 1723-1727. Vedle ní byl

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.