Hrady.cz
Zámek byl původně gotickou tvrzí z r. 1460. V r. 1586 přestavěn na renesanční arkádový zámek s gotickou věží. Do r. 1798 patřil rodu Martiniců. V pol. 18. stol. znovu upraven, ale zachoval si původní vzhled. V zámecké zahradě salla terrena z r. 1730.

Smečno

Graficke pismenko První písemná zmínka o tvrzi, která stávala na místě dnešního zámku pochází z roku 1252, kdy je zde připomínán na zdejší tvrzi vladyka Boleslav ze Smečna. Jeho rod tvrz Smečno prodává roku 1322 Vítkovi ze Smečna. Později se tento rod nazývá Kameničtí ze Smečna. Roku 1418 kupuje Smečno s tvrzí Markvart z Martinic. S rodem Martiniců je pak osud Smečna spojen po dalších pět století. Martinicové pocházeli z voticka, ale od koupi Smečna je jejich osud spojen s tímto místem. Společenský a mocenský vzestup rodu začíná u Bořity z Martinic, dvorního maršálka Ladislava Pohrobka a Jiřího z Poděbrad. Roku 1460 přestavěl Bořita původní tvrz ...
Vlk, 23.2. 2015

Hadí korunka
    Před dávnými časy zůstával v dřevěném srubu uprostřed křivoklátských lesů lovčí, který ty lesy spravoval svému vznešenému pánu. Kdykoliv se vracel z hradu, kde skládal účty polesnímu, chmuříval líce. Nikomu se však nesvěřil, co tíží jeho srdce, nikomu nežaloval. Když tak jednou zarmoucen kráčel k domovu podél potoka deroucího se lesem, potkal starého kořenáře. Byl to kořenář známý v širém kraji. Sbíral po lesích léčivé byliny, hojil jimi rány

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002

Časová osa

1252
    První písemná zmínka o tvrzi, kdy je zde připomínán vladyka Boleslav ze Smečna
    1322
    Kupuje tvrz Smečno Vítek ze Smečna, později také zmiňovaný jako Kamenický ze Smečna
    1418
    Smečno s tvrzí kupuje Markvart z Martinic, kteří jej drží po celých pět století.
    1460
    Získal Smečno Bořita z Martinic. Tvrz nechal přestavět na pozdně gotickou, s nádvořím a věžemi.
    1510
    Bylo Smečno povýšeno na městečko
    1515
    Bylo Smečno povýšeno na město
    1522
    Hynek Bořita se stává nejvyšším zemským sudím
    1536
    Martinicové se rozdělili na dvě větve rodu a to smečenskou a okořskou.
    koncem 16. století
    Stará budova tvrze nevyhovuje nárokům a významu Martiniců a tak se Jiří Bořita z Martinic rozhodl k radikálnímu kroku přestavby na zámek.
    1649
    Panství dědí nejstarší syn Jiří Adam, který již od roku 1626 seděl na Hořovicích. Smečno však držel jen dva roky, protože roku 1651 umírá.