Po požáru gotického kostela ze 14. století r. 1718 postavena r. 1721 nákladem Jana Josefa z Valdštejna podle projektu F. I. Preééa barokní novostavba. Jednolodní kostel s půlkruhovým závěrem a hranolovou věží nad sakristií stojí na náměstí uprostřed obce ze dvou stran obklopen vodní nádrží.
© Prudký Martin, 04/2014
Graficke pismenko Kněževes je stará obec patřící původně vládcům českého státu. Barokní kostel sv. Jakuba, nejprve gotický a připomínaný jako farní v první polovině 14. století, byl nově vystavěn roku 1721 z popudu Jana Josefa z Valdštejna podle návrhu F. I. Preéa. Starý kostel totiž roku 1718 podlehl požáru. Z původní stavby se zachovala pouze věž s točitým schodištěm. Kostel je jednolodní, zaklenutý valenou klenbou a s věží na severovýchodní straně. Nároží štítu zdobí sochy sv. Jakuba a Ondřeje. Ve výklenku uprostřed je socha sv. Josefa. Až do počátku 20. století byl obklopen hřbitovem, kamennou zdí a také ze dvou stran rybníkem. Ten byl pravděpodobně ve ...
Prudký Martin podle Umělecké památky Čech - E. Poche a kolektiv, 21.5. 2014