Moje místa 0
Zděná boží muka neznámého stáří (podle typu by mohla být z 18. nebo 19. století) stojí při silnici, která spojuje Nalžovice s obcí Kňovice. Mají čtvercový půdorys, v mělkých nikách chybí obrázky, které zde původně bývaly. Zakončena jsou kovaným jednoramenným křížem, zdobeným symboly srdce.
© Milan Caha 08/2013
Graficke pismenko Zděná boží muka neznámého stáří (nejsou sice datována ale podle typu by mohla být z 18. nebo 19. století) stojí při silnici, která spojuje Nalžovice s obcí Kňovice. Mají čtvercový půdorys, v mělkých nikách chybí obrázky, které zde původně bývaly. Zakončena jsou kovaným jednoramenným křížem, zdobeným symboly srdce.
M.C., 8.12. 2013

Co jsou to boží muka?
    Boží muka jsou typem drobné sakrální památky, která se v našich zemích začala objevovat již v období gotiky. Představují sloup, u kterého byl připoután a bičován před svojí popravou Ježíš Kristus. Ve 14. - 17. století měla nejčastěji podobu žulového nebo pískovcového sloupu, zakončeného lucernou s křížem na vrcholu. Ač se oblast od oblasti jejich podoba mírně lišila, základní součásti - patku či sokl, sloup či dřík a kapličku či lucernu měla