klaus Panský

Panský klauz, klauz na Panském potoce, Panská nádrž, Panská vodní nádržka
Vodní nádrž k plavení dřeva na Panském potoce na k.ú. Čeladné, vzhledem k povodí v obecné tradici považované za část Starých Hamrů, rekonstruovaná několikrát za účelem zachytávání splavenin pro nádrž Šance-Řečice. Po r. 1989 změněna na běžnou retenční nádrž. Původně 13,5 tis. metrů čtverečních.
pohled na hráz klausu před rekonstrukcí

klaus na Panském potoce

Graficke pismenko Nádrž na plavení dřeva pochází z 19. století, bližší údaje o vzniku nejsou známy. Vznikla pravděpodobně v souvislosti s budováním dalších arcibiskupských klausů v oblasti Čeladná-Ostravice (dnes součást území Staré Hamry) a Bílá. Ve 20. letech opuštěná, v 70. letech rekonstruovaná pro potřeby vodního díla Šance-Řečice k zachytávání splavenin. Menší opravy zaznamenala především po roce 1989. Během nich byla asi 10 m široká zděná hráz vyplněná zeminou s výpusťmi a přeměněna tak na běžnou retenční nádrž s jediným odtokem bez funkce navyšování vodní hladiny níže po proudu. Údaje katastru nemovitostí uvádí 13,5 tis. metrů čtverečních, což ...
MaM Kovářovi, obecní úřad Staré Hamry, 29.10. 2013