Pozdně renesanční campanilla, pravděpodobně z doby kolem roku 1615. Přízemí je z kamene, patra vyzdívána z cihel, z vnitřní strany neomítnutých. Renesanční okna byla v 2. pol. 19. stol. upravena do novogotického oblouku. Bývala zdobena sgrafity, ta se částečně dochovala na zdi do dvora kostela.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Volně stojící zvonice – campanilla – u kostela sv. Martina. Podle tradice je strážnická věž až 800 let stará. Pro toto tvrzení však nenajdeme v odborné literatuře oporu. Její současná podoba je mnohem mladší, pozdně renesanční, z doby kolem roku 1615. Přízemí je postaveno z kamene, další patra vyzdívána z cihel, z vnitřní strany neomítnutých. Původní renesanční okna byla v 2. polovině 19. století zúžena a upravena do tvaru novogotického lomeného oblouku. Původně byla zdobena sgrafity, ta se částečně dochovala na zdi obrácené do dvora kostela.