Dnes již zaniklou tvrz postavil patrně Karel Elznic z Elznic po r. 1597 (zmiňována r. 1623). Poté byla v majetku Johanky z Hertemberka a jejího muže Václava Šternberka do r. 1627, kdy tvrz koupila Marie Maximiliana ze Šternberka. R. 1676 přešla do rukou Dietrichsteinů a asi toho roku byla zbourána.
Pohled na Evaň ze staré evaňské silnice
Graficke pismenko Z obce Evaň vede kromě asfaltové silnice č. 237 také stará evaňská silnice,dnes již cesta pro turisty, po které se pěšky dostanete do obce Poplze a přes řeku Ohři do Libochovic. Cestou dolů je nádherný výhled na České středohoří, hrad Hazmburk, zámek a město Libochovice.
I když samotná tvrz se nedochovala, v obci se nacházejí další historické památky, které stojí za vidění. Na návsi je kaplička sv. Josefa z počátku 19. století, na kraji obce je krásná zachovalá barokní socha zbičovaného Krista – Ecce Homo. U staré evaňské silnice stojí žalostné pozůstatky kapličky Panny Marie Pomocné, postavené r. 1906.
František Kinař, 23.4. 2012

historie

Název Evaň pochází zřejmě z původního tvaru Ivánky, podle vladyky Ivana Beránka z Duban, který zde sídlil již počátkem 13. století. První zprávy o Evani pochází až z roku 1437, kdy ji vlastnil klášter v Doksanech, který ji prodal Šelmberkům – na sklonku 15. století ji vlastnil Jan ze Šelmberka se svými syny. Když Jan Šelmberk roku 1508 zemřel, zdědili majetek jeho synové, kteří roku 1528 panství prodali Janu Sezimovi z Ústí. Sezimové Evaň roku

František Kinař, E. Horáková podle www.obecevan.cz, 4.5. 2012

popis

Tvrz byla zbourána kolem roku 1676. Neví se, jak vypadala. Nejspíš šlo o nevelké renesanční venkovské sídlo, vybudované u hospodářského dvora. Tvrz zanikla bez sebemenších náznaků v terénu.