Přírodní rezervace Tobiášův vrch je součástí CHKO České středohoří a má rozlohu pouhých 1,5 ha. Rozkládá se na kopci o nadmořské výšce 354 m, jenž však okolní terén převyšuje o pouhých 20 m. Byla vyhlášena již roku 1936, opakovaně 1951. Roste zde řada vzácných, chráněných rostlinných druhů.
© Prudký Martin, 03/2011
Graficke pismenko Tobiášův vrch je přístupný nejlépe od obecního hřbitova v Kozlech, stojícím u silnice spojující ves s Bělušicemi. Může zde parkovat i několik aut. Železniční spojení bývalo možné ze zastávky Bělušice, na trati Most-Čížkovice. Tato lokální trať, zvaná také Švestková nebo Povidlová dráha, je zatím zrušena, ale mnoho nadšenců usiluje o její obnovení.
Prudký Martin, 2.1. 2012

historie

Přírodní rezervace Tobiášův vrch je nevysoký čedičový holý vrch, pouhých 354 metrů nad mořem o rozloze 1,5 ha. Rezervací byl vyhlášen již roku 1936 a pak 1951. Roste zde řada vzácných, chráněných rostlinných druhů, např. hlaváček jarní či koniklec otevřený, což je vzácná květina patřící k euroasijským, kontinentálním druhům. Kopec je zajímavou dominantou západní části Českého středohoří.
    Prudký Martin podle botany.cz, 2.1. 2012