Kostel byl postaven na místě dřívějšího kostela zmiňovaného již r. 1335, který r. 1684 shořel a r. 1729 byl definitivně stržen. Ihned započala nová výstavba, která skončila r. 1738. Stavbu převážně financoval hrabě Antonín Vít z Bubna. U kostela stojí kostnice Panny Marie Bolestné.
Žamberk - Kostel sv. Václava
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Jednou z dominant města Žamberk je kostel sv. Václava. Kostel stojí na místě svého staršího předchůdce, o kterém je zmínka již r. 1335. Ten r. 1684 shořel a byl r. 1729 nakonec stržen. Téhož roku však započala výstavba nového svatostánku, která proběhla pod dozorem mistra Donáta Theodora Morazziho z Chrudimi. Dostavěno bylo r. 1738. Nejvyšší náklady stavby nesl hrabě Antonín Vít z Bubna. Ten také objednal oltářní obraz Zavraždění sv. Václava v Římě u mistra Francesca Trevisaniho. Pozoruhodný je i boční oltář s obrazem sv. Antonína Paduánského, pravděpodobně od samotného Petra Brandla, či jeho žáka (dodnes se odborníci neshodli). U kostela stojí kostnice Panny Marie Bolestné (1738–44) s freskovou výzdobou.

Ivo Rozehnal - zdroj web orlicko.cz, 6.7. 2010

Pardubický kraj