Souvisle dochované úseky hradeb královského města Znojma. Zachován systém trojité hradby, oválné i hranolové bašty a věže, Horní brána a vysoká tzv. Vlčkova věž, která chránila bránu Dolní. Místo bývalých příkopů zaujímají městské parky.
část hradeb ve východním obvodu hradeb s vysokou válcovou věží
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Souvislé úseky zachovalého hradebního systému královského města Znojma. Dochovaly se takřka kolem celého obvodu historického jádra města. Kromě systému až tří pásů kamenných zdí se uchovalo i několik hranolovitých a oválných věží a bašt opevnění, Horní brána a Vlčkova věž, která chránila Dolní bránu.
Na místě bývalých příkopů se dnes nacházejí městské parky, které příjemně oddělují rušné město od jeho zachovalého historického jádra. V poslední době mnohé úseky hradeb procházejí celkovou rekonstrukcí.

popis

Původní hradby měřily více než 2 kilometry po svém obvodu a táhly se v minimálně dvou souběžných pásech: hlavní kamenné hradby doplněné válcovými věžicemi a hranolovými věžemi v nárožích, a parkánové hradby doplněné hranolovými dovnitř otevřenými baštami. Směrem k severu, východu a jihu, kde se terén svažoval pozvolně nebo navazoval na okolní roviny byly hradební pásy hned tři, posílené vyhloubenými příkopy. Původně hradby prolamovaly 4 městské