Moje místa 0
Výstavba chrámu z odkazu paní Lukrecie Nekšové, provdané za Albrecha z Valdštejna, byla zahájena r. 1616, ale kostel byl dostavěn až v roce 1765 z odkazu paní Antonie, ovdovělé hraběnky z Rottalů.
průčelí kostela
Graficke pismenko Chrám se nachází asi kilometr od zoologické zahrady v Lešné, od níž je dobře viditelný. Po cestě z Lešné se nachází hřbitov s novorománskou kaplí, nedaleko chrámu se nachází původní poutní kostel přestavěný v baroku na hřbitovní kapli. U vesnice se pak najdete větrný mlýn holandského typu.
de ardoise, 22.6. 2009

Historie poutního chrámu ve Štípě
    Vznik poutního kostel je spojen s objevem sousoší Panny Marie s Ježíškem v blízkém háji ve středověku. Vypovídá o tom báseň Františka Sehnala z roku 1865: V Moravě pod hradem Lukovem, oral muž na poli "Štíp" zvaném, z blízké dědiny Kostelce. Zde se mu zjevila svatá Panna Maria, ve blesku neobyčejném. Tato její socha milá v Kostelci ctívána byla v kostelíčku chatrném. Jehož původ žádný neví, jak starý byl, jen Bůh sám ví, od časů