Původně renesanční tvrz později využívaná jako hostinec, dnes zaniká v zástavbě obce. Tvrz nechal vybudovat Tobiáš Prog z Velmic v druhé polovině šestnáctého století.
Tvrz se nachází 8 km od Šumperka, necelých 200 m od vlakové zastávky Komňatka v obci Bohdíkov.
Martin Smital , 16.5. 2009

historie

Obec Bohdíkov se objevuje v pramenech již v r. 1350 a patří k nejstarším obcím na Šumpersku. Původně náležela k novohradskému panství (viz nedaleká zřícenina hradu Nový Hrad) a po jeho rozpadu od konce 15. století k panství losinskému. V letech 1564–1569 se zde připomíná Tobiáš Prog z Velmic, kterému v roce 1560 Jan mladší ze Žerotína postoupil vsi Český Bohdíkov (původní název obce Bohdíkov) a Hrabenov. Tobiáš Prog z nich vytvořil samostatný

Martin Smital volně čerpal z knihy Hrady, zámky a tvrze - Severní Morava, 16.5. 2009

popis

Jedná se o patrovou budovu půdorysu tvaru "L". Budova má rozsáhlé sklepy a velmi silné stěny dokreslující původní účel budovy.

není známo
     Šumperk  (SU)