Moje místa 0
Původně gotický kostel, pravděpodobně dílo hutě želivského kláštera z prvé poloviny 14. století. Poprvé uváděn roku 1350. Přestavěn ve třetí čtvrtině 18. století, pseudogotická věž z počátku 20. století.
kostel od východu

Kostel sv. Jakuba Většího

Graficke pismenko Jiřice jsou jednou z prvních vesnic, založených želivským klášterem v místech bývalého pohraničního hvozdu „Borek". Nejstarší písemnou zmínku o vsi najdeme v bule papeže Honoria II. z roku 1226, kde je uvedena jako součást majetku želivského kláštera pod názvem „Velké Juřice".

Původně gotický kostel, pravděpodobně dílo hutě želivského kláštera z prvé poloviny 14. století. Poprvé je uváděn roku 1350. Z tohoto období se zachovaly obvodové zdi presbytáře s některými okny. Klenba presbytáře je mladší, snad z konce 14. století. Ze 17. století – z doby kolem roku 1650 – pochází sakristie, z třetí čtvrtiny 18. století pak úprava lodi. Nejmladším stavebním prvkem je pseudogotická věž z počátku 20. století.
Milan Caha (Zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977), 8.3. 2009

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Jednolodní obdélný kostel, gotický presbytář s opěráky a hrotitými okny je uzavřen pětiboce, má křížovou klenbu. Ostatní prostory jsou plochostropé. Hlavní oltář je barokní z doby kolem roku 1772 s obrazem od J. Stamice. Před obrazem je olověná barokní soška Panny Marie. Boční oltáře jsou novoklasicistní.