Letní zámeček v Bynovci si nechali postavit Clary-Aldringenové na počátku 18. století. Roku 1790 vyhořel, obnoven ve zmenšeném rozsahu do roku 1846. Od roku 1945 státní, po roce 1990 soukromý. Dnes pekárna, vinárna a soukromé obydlí.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Bynovec stojí na náhorní planině nad pravým břehem Labe, asi 8 km severovýchodně od Děčína. V obci končí zelená turistická značka z Děčína. Ze silnice I/13 je dosažitelná odbočením na silnici III. třídy směrem na Janov v Ludvíkovicích, zámek stojí na křižovatce se silnicí na Labskou Stráň. Z Děčína spojení autobusem.

historie

Obec Bynovec se prvně připomíná r. 1543, původ názvu je odvozován od Rudolfa z Bünau, který koupil děčínské panství r. 1534. Bynovec se stal postupně centrem malého panství, které počátkem 18. stol. držel knížecí rod Clary-Aldringenů. Hlavní středisko panství tvořil bynovický barokní zámek s dvorem a pivovarem. Zámek byl postaven v letech 1703 - 1709, postavit jej dal patrně František Karel Clary-Aldringen. Šlo o letní sídlo s jedním křídlem, se

E.H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 3., kolektiv autorů, nakl. Svoboda 1984; http://www.bynovec.cz; Umělecké památky Čech 1., E. Poche a kol., Academia r. 1977; Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, P. Vlček, Libri 1999, 11.8. 2013

popis

Patrová budova obdélného půdorysu s nízkou sedlovou střechou, v současné době s pozdně empírovými prvky na fasádě.