Hlavní hospodářský dvůr cisterciáckého kláštera v Plasech byl zřízen přímo u klášterního kostela a prelatury. Jeho současná podoba je barokní, existuje však zřejmě od vzniku kláštera ve 12. století. Objekty jsou opuštěny a rychle podléhají zkáze.
Horní část dvora od východu
Graficke pismenko Klášterní hospodářský dvůr se nachází na pozemku, ohraničeném silnicí Plasy - Horní Hradiště, parkem Stretti před bývalou prelaturou a řekou Střelou. Od veřejnosti přístupného konventu je to asi 200 m kolem bývalé sladovny nebo někdejšího klášterního kostela.

popis

Dvůr stojí na svažitém pozemku. Jeho budovy obklopují poměrně velké nádvoří. Na západě stojí přízemní kolna na vozy s barokním štítem na jižní straně. V čele dvora (na severu) objekt chlévů, za ním vysoký komín z 19. století. Nejzdobnější je východní křídlo stájí a chlévů, z jehož středu vystupuje hranolová věž, zakončená šindelem krytou cibulovou bání.