Barokní památka s vysokou vypovídací hodnotou, v současné době těžce zbědovaná.
Areál od západu
Graficke pismenko Při toku Želivky, severně pod areálem kláštera. Při bývalém náhonu (který je vyplněn zásypem, v němž je uloženo kanalizační portubí). Mezi mlýnem a tokem Želivky je v nivě nevelký chovný rybník. Areál je volně přístupný ze silnice, která podél severní strany klášterního areálu směřuje ke hřbitovu a obytné zástavbě východně od kláštera. Interiér stavby není přístupný.
Jan Sommer, 13.9. 2007

pověsti

Stav podobných památek je velmi truchlivým svědectvím neschopnosti správního a památkového systému našeho státu něco účinného pro zachování podniknout (v tomto případě by zřejmě měl být objekt někomu věnován nebo odprodán). Údajně zde nějaký zájemce chtěl provozovat restauraci. Je to ovšem vše skutečně složité, protože oprava by při necitlivém postupu mohla přivodit skoro stejnou pohromu, jako nynější pozvolný rozpad.

popis

Rozměrná patrová stavba na půdorysu obdélníka je protáhlá severojižním směrem (nic nenasvědčuje tomu, že by patro bylo pozdější). Kryje ji impozantní valbová střecha. Opadávající omítky odhalují pozůstatky zjevně barokních omítek, na nichž bylo plastické omítkové členění (kvádrová armatura nároží a kordónová římsa) provedeno snad koncem 18. nebo na počátku 19. století. Na stavbě jsou patrné četné stopy dílčích úprav (zazděné otvory, jiné zase