Tunklův dvorec
Panský dům s dvorem r. 1455 prodal Jan Tunkl z Brníčka zábřežským ke zřízení radnice. Ta byla přestavěna renesančně (po požáru r. 1546), barokně (po požáru r. 1734) a klasicistně (r. 1794 a 1817). Patrová budova s hranolovou hodinovou věží byla radnicí do r. 1991, dnes sídlem Galerie Tunkův dvorec.
stará radnice čelní pohled
Graficke pismenko Gotický panský dům Tunklů z Brníčka v severozápadním rohu náměstí byl původně zřejmě dřevěný se zděným sklepem. Roku 1455 jej Jiří Tunkl z Brníčka prodal městu za účelem zřízení radnice. Po požáru města roku 1546 byla vystavěna již v renesančním slohu. Přinejmenším přízemí již bylo zděné, patro zřejmě ještě stále ve dřevě. Vyzděno bylo nejpozději po požáru roku 1734, kdy dostalo barokní podobu. V letech 1794 a 1817 proběhly další úpravy v již klasicistním slohu. Na konci 19. století byla plánována novogotická přestavba, k její realizaci však nedošlo, k radnici byl pouze připojen sousední dvoupatrový dům. Jako radnice sloužila budova do roku 1991, dnes zde sídlí Galerie Tunklův dvorec.
Zany, podle Zdeněk Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 2. díl, Libri, Praha 2010, 21.10. 2012

popis

Původní radniční budova je jednopatrová nárožní stavba s původně pětiokým průčelím dnes upraveným na tříosé. Z valbové střechy nad původní střední osou vystupuje dvoupatrová hranolová věž rámovaná lisenami s hodinami v horní části, střecha věže je cibulovitá s lucernou zakončenou další cibulí se špicí a makovicí. Renesanční přízemí je zaklenuto valenými klenbami s výsečemi, patro je plochostropé. Pod přední částí budovy je zachován gotický sklep.