Kostel zal. po r. 1262, v 15.–16. stol. husitský, poté bratrský. 1625 zapálen farářem při odchodu do exilu, obnoven po r. 1672. Orientovaná plochostropá stavba s polygon. závěrem s opěráky, na západě hranolová věž, na severu sakristie.
Kostel sv. Bartoloměje

Kostel sv. Bartoloměje v Bobrůvce

Graficke pismenko Je jedním z nejstarších ve zdejším kraji. Jeho vznik je podle dochovaných stavebních prvků datován mezi rok 1262 až 1300. Dá se předpokládat, že k jeho založení společně s místní farou dal podnět tehdejší vladycký rod z Bobrůvky. Kostel byl od svého vzniku farním. Pod správu fary patřila i osada Moravec. V 15. a 16. století byl husitským a postupně českobratrským. V době pobělohorské – v roce 1625 – byl na základě ediktu císaře Ferdinanda II českobratrský farář vypovězen ze země. Při svém odchodu kostel spolu s farou zapálil. Místní fara už nebyla obnovena. Na JV straně hřbitovní zdi je vyznačeno místo, kde dříve býval patrný vchod ...
Miroslav Černý, 14.8. 2008

popis

Kněžiště kostela je gotické, orientované k východu, zakončené pěti stranami osmiúhelníka, zvenčí podepřené gotickými podpěrami. Z původních raně gotických oken se zachovala pouze dvě. Původně hlavní vchod do kostela z jihu (nyní chráněný předsíní) je opatřen kamenným portálem, který pochází snad z druhé poloviny 12. století. V době velké renovace kostela v letech 1696 až 1704 byla věž zprůchodněna hlavním chrámovým vchodem a byla opatřena

Miroslav Černý, 24.9. 2008