Mayerův gloriet, zastřešený dřevěný vyhlídkový altán z r. 1804. Kousek nad ním je Petrova vyhlídka s dřevěným křížem a při ní busta Petra I. v nadživotní velikosti z r. 1877.
Maierův gloriet
Pohled z Petrovy vyhlídky. Maierův gloriet a pod ním Vřídelní kolonáda a chrám sv. Máří Magdalény
© Luděk Pitter 05/2005
Graficke pismenko Karlovy Vary, jejichž hlavní lázeňské centrum leží v údolí říčky Teplé, se svahy prudce se zvadajícími po obou jejích březích, mají díky své lokalitě na obou březích velké množství vyhlídek, které každému umožní prohlédnout si lázeňské centrum z ptačí perspektivy. Téměř přímo nad Vřídelní kolonádou se nachází Petrova vyhlídka a Maierův gloriet (altánek) a v jejich těsném sousedství ještě pomník Petra I., jeho busta v nadživotní velikosti z roku 1877. Obě vyhlídky leží na žluté turistické stezce, která vytváří okruh po karlovarských výšinách, po obou březích říčky Teplé. Petrova vyhlídka a Maierův gloriet se nacházejí při vyhlídkové restauraci Jelení ...

historie

V těsném sousedství se nachází busta Petra I. v nadživotní velikosti z r. 1877, při ní Petrova vyhlídka s dřevěným křížem. Traduje se že ke kříži vyjel car na neosedlaném koni a do dřevěného kříže vyryl písmena M.S.P.I. (manu sua Petrus Imperator - vlastní rukou vladař Petr). Pod Petrovou vyhlídkou jen o něco níže a dopředu je na skalním suku zastřešený dřevěný altánek, tzv. Maierův gloriet, který nechal v roce 1804 postavit vídeňský obchodník a