Zatopený žulový lom nad obcí Hříměždice. Dříve také nazývaný Kujalův lom podle bývalého majitele, který v okolí vlastnil několik kamenolomů. Dříve výcvikové středisko pro armádní potápěče. Dnes rekreační místo.
Lom Hříměždice
Graficke pismenko Zatopený lom nad obcí Hříměždice. Dříve také nazývaný Kujalův lom podle majitele, který v okolí vlastnil několik kamenolomů. Lom býval používán jako speciální výcvikové středisko pro armádní potápěče. V 70. letech zde byl instalován pět metrů dlouhý průlez z hladiny až na dno zakončený kesonem, který sloužil jako pozorovatelna pro instruktory při podvodním výcviku. V roce 2007 byl keson vytažen a převezen na renovaci, aby pak dále sloužil svému účelu, ovšem v jiném potápěčském zařízení. Ještě do do konce devadesátých let stávala na místě dnešní houpačky hlavní část trupu vojenského vrtulníku. Tento trup byl zavěšen na speciálním otáčivém jeřábu. Při výcviku ...