Nejjižněji položený karlovarský pramen Štěpánka byl zachycen r. 1993 vrtem v hloubce 150 m. R. 1997 byl otevřen gloriet A. Kleina. Další pramen, Dorotčin, je především zdrojem plynu kysličníku uhličitého (45 l/min). Původně u něj stál lázeňský domeček, později zde byl postaven templ D. Kuronské.
Pramen Dorotka
Templ Dorothey Kuronské, pramen č. 13
Graficke pismenko Pramen Štěpánka (pramen č. 14)
Vývěr má při výstupu teplotu asi 13 °C, obsahuje selen a vyvěrá na louce před sanatoriem Richmond.
Přijedete-li do Karlových Varů od Bečova, projedete okolo budovy Poštovního dvora a ještě před místem, kde se silnice dělí na směr do centra a směr vzhůru k hotelu Imperiál, uvidíte po pravé straně pavilon pramene Štěpánka.
Stejně jako Sadový pramen je nejsevernějším pramenem, tak pramen Štěpánka je dnes nejjižněji položeným pramenem. Dnešní pramen je zachycen vrtem v hloubce 150 m z roku 1993, V roce 1997 byl slavnostně uveden do provozu pramenní gloriet, nesoucí jméno A. Kleina.
Původně byl nejjižnější pramen u Lázní VI.
25.5. 2005

turistické

Dorotčin pramen (pramen č. 13) Pojedete-li od Poštovního dvora místo do centra Karlových Var (kam je vjezd stejně zakázán) vzhůru k Imperiálu uvidíte hned za první vlekou zatáčkou vpravo pavilon Dorotčina pramene. Tento pramen není v postatě pramenem vody, ale jedná se spíše o zdroj plynu. V suterénu pavilonu vyvěrá 45 l / min plynného kysličníku uhličitého a jen asi 0,5 l / min vody. Původně zde stával malý lázeňský domeček, ale později zde

25.5. 2005

Historie jižních pramenů v Karlových Varech
    Nejjižněji položený pramen Štěpánka (pramen č. 14) byl zachycen vrtem r. 1993 v hloubce 150 m. R. 1997 byl slavnostně uveden do provozu pramenní gloriet A. Kleina. Pramen má teplotu při výstupu asi 13 °C a obsahuje selen. Dorotčin pramen (pramen č. 13) není v postatě pramenem vody, ale jedná se spíše o zdroj plynu. V suterénu pavilonu vyvěrá 45 l / min plynného kysličníku uhličitého a jen asi 0,5 l / min vody. Původně zde stával malý