Původně dvojitý prstenec hradeb.Komplex goticko renesanční Dolní brány ze přelomu 15.a 16.st. Fortifikaci Dolní brány zvyšuje druhý hradební pás z poč.16. st. Hradby zpevněny dělovými baštami.
bašta Helvít ve vnějším pásu hradeb
© Jan P. Štěpánek 07/2004
Graficke pismenko Město Prachatice není známo jen svou malebnou polohou uprostřed pošumavských lesů, ale hlavně svou jedinečnou zachovalostí historického jádra. Právě tuto MPR obklopuje takřka plně zachovalý hradební prstenec, původně dvojitý. Z původních městských bran se do současnosti zachoval komplex renesančně gotické patrové Dolní brány, tzv. Písecké, která se skládá z vnější renesanční brány ze přelomu 15. a 16. století s atikovým cimbuřím a bohatou vzácnou freskovou výzdobou fasády znázorňující rožmberského jezdce a z vnitřní gotické brány se zbytky nástěnných maleb v průjezdu. Fortifikační kvalitu Dolní brány zvyšoval od dob výstavby druhého hradebního pásu na ...