Zoo Lešná předcházela bažantí obora, založená r. 1804 hrabětem Josefem J. Seilernem. Postupně zde vznikl zoopark s oborovými i exotickými zvířaty. R. 1948 zde byla státem otevřena zoologická zahrada. V obd. 70-80. let 20. stol. se velmi rozrostla. R. 2007 byla postavena tropická hala Yucatán.
párek nosorožců při polední siestě
© Jan P. Štěpánek 09/2008
Graficke pismenko Zoologická zahrada Lešná patří dnes svým řešením mezi moderní ZOO. Rozkládá se na 50 ha a v expozicích najdete na 220 druhů zvířat. Na prohlídku si rezervujte nejméně 2 a více hodin. Areál je členěn podle geografických oblastí, jak se u moderních zahrad stává zvykem. Je zde k vidění většina exotických zvířat, ale zahrada má také oprávnění k šlechtění a k vedení plemenné knihy lipických koní.
Celému areálu dominuje původní zámek. V suterénu zámku naleznete terária se zástupci třídy plazů. Nedílnou součástí zahrady je kromě zámku i zámecký park, kde roste přes 1000 druhů a variet rostlin. Vlastní park byl založen v roce 1884-1888 a zaujímá plochu 12 ha.
23.12. 2004

Historie Zoo Zlín - Lešná
    Zoologické zahradě Lešná předcházela bažantnice, postavená r. 1804 hrabětem Josefem Janem Seilernem. R. 1809 byla upravena na bažantí oboru, ohrazenou zdí. Počátkem 20. stol. bylo v místě vybudováno přírodopisné muzeum, při kterém byla chována v oboře i ve skleníku naše i exotická zvířata. V l. 1928-29 byla přivezena řada z nich – mufloni, daňci, antilopy či pštrosové emu a ve sklenících byli chováni naši a cizokrajní ptáci. Areál byl již kolem