Vrcholně barokní vápencová socha sv. Jana Nepomuckého z doby mezi lety 1720 až 1730. Postava světce je v životní velikosti, oblečená je v typické kanovnické roucho, na hlavě má biret. Socha byla značně zvětralá, proto v letech 2016 – 2017 prošla rekonstrukcí. Památkově chráněná je od roku 1958.
© Milan Caha 06/2020
Graficke pismenko Socha stojí při rušné silnici spojující Humpolec a Havlíčkův Brod. Zaparkovat lze na cca 200 metrů vzdáleném parkovišti, sloužícímu návštěvníkům hradu Orlík. Do Rozkoše se rovněž lze dostat autobusem.
29.6. 2020

historie

Vrcholně barokní vápencová socha sv. Jana Nepomuckého z doby mezi lety 1720 až 1730. Socha stojí na konkávně tvarovaném žulovém soklu vysokém cca 120 cm. Postava světce je v životní velikosti, oblečená je v kanovnické roucho, na hlavě má biret. V náručí drží kamenný krucifix. Původně světec držel ještě kovovou palmovou ratolest, ta v současné době chybí. Na počátku 21. století byla socha značně zvětralá, proto v letech 2016 – 2017 prošla

socha, monument
     Pelhřimov  (PE)