Barokní žulová boží muka nejistého stáří. Dle údajů Národního památkového ústavu jsou raně barokní z roku 1698, datace na památce uvádí rok 1777. Boží muka mají nízký kamenný sokl, čtyřboký pilíř, čtyřbokou kaplici a kovový kříž s netypickou širokou patkou. Památkově chráněna jsou od roku 1958.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Herálec, německy Heraletz, Erharts (1401), leží 7 km východně od Humpolce. První zmínky o obci jsou z roku 1280. V obci je řada památkově chráněných objektů (zámek, kostel svatého Bartoloměje, barokní sýpka, sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého, zrušený hřbitov s náhrobky z napoleonských válek a několik dalších kamenných i zděných božích muk). Obec je rodištěm významného českého krajináře 19. století Adolfa Kosárka (tento zakladatel novodobé české krajinomalby zemřel ve svých 29 letech a je pohřben na Malostranském hřbitově v Praze) a básníka Jana Zábrany. Obcí prochází modře značená turistická trasa.
Boží muka se nacházejí v jižní části obce při silnici na Slavníč, přibližně půl kilometru od kostela. Zaparkovat lze na polní cestě přímo u památky.
30.7. 2019

popis

Barokní kamenná boží muka nejistého stáří stojí u silnice směrem na Slavníč. Dle údajů Národního památkového ústavu jsou raně barokní z roku 1698, datace na památce však uvádí rok 1777 (což ovšem může být rok opravy). Boží muka mají velmi nízký kamenný sokl, čtyřboký pilíř zakončený krycí deskou. Na ní je čtyřboká kaplice, která má na třech stranách velmi mělké niky a na čtvrté straně špatně čitelný sedmiřádkový nápis: "KECTIA/ CHWALEV/