Centrální obdélná barokní kaple z roku 1738 stojí na místě zaniklé dřevěné Kalvárie z roku 1687. Kaple byla vysvěcena 14. září 1738. Probíhaly v ní pravidelné bohoslužby, ve zvoničce byl umístěn umíráček. V interiéru jsou nástěnné malby Jana Kaliny z nedaleké Sedlice.
© Milan Caha 07/2019
Graficke pismenko Ke kapli se dostanete od kláštera krátkou procházkou. Přejdete most přes Želivku, dáte se doprava a po 100 metrech odbočíte doleva mezi domky. Projdete kolem kaple Panny Marie na Ošťavku a za ní se dáte po neznačené cestě doprava. Z parkoviště u kláštera je to ke kapli 750 metrů a překonáte výškový rozdíl 64 m.
26.7. 2019

historie

Centrální obdélná barokní kaple z roku 1738 stojí na místě, kde dal opat Milo Strobl v roce 1687 vztyčit tři dřevěné kříže s postavami Krista a lotrů po levici a po pravici a k nim nechal zhotovit dřevěné sochy Panny Marie, sv. Jana Evangelisty a sv. Maří Magdalény (proto název Kalvárie). Když sousoší zetlelo, nechal je opat Daniel Schindler nahradit současnou stavbou. Kaple byla vysvěcena 14. září 1738. Probíhaly v ní pravidelné bohoslužby, ve