Barokní zděná boží muka byla postavena na přelomu 18.-19. století na místě zaniklé kaple sv. Rocha. Na hranolovém soklu je postavena vysoká kaplice s mělkými, půlkruhově zaklenutými nikami. Původně obsahovaly obrázky, dnes jsou v nich skleněné desky s texty o světci a historii božích muk a Lukavce.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Městys Lukavec leží mimo železniční síť. Severojižním směrem jím prochází silnice II/128 z Čechtic do Pacova. Do Lukavce vede modrá turistická trasa od Košetic a prochází jím zeleně značená trasa z Pacova do Mladé Vožice. Právě při zelené trase se nacházejí na západním okraji městyse popisovaná boží muka sv. Rocha s křížovou cestou obnovenou r. 2009.
27.2. 2019

historie

Barokní zděná boží muka byla postavena na přelomu 18. a 19. století na místě zaniklé kaple sv. Rocha. Stojí jihozápadně od obce v dominantní pozici na návrší nedaleko hřbitova, na konci moderní křížové cesty. Na hranolovém soklu je postavena vysoká kaplice s mělkými, půlkruhově zaklenutými nikami. Niky původně obsahovaly obrázky (jejich podoba se nedochovala), dnes jsou v nich skleněné desky s texty a obrazy vztahujícími se ke sv. Rochu