Barokní kaple vznikla v letech 1738-1744. Postavena na půdorysu řeckého kříže. Původně sloužila jako kostnice na hřbitově. Na klenbě barokní malby. Portálový rokokový oltář s obrazem Piety.
Kaple Panny Marie Bolestné v Žamberku
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Žamberk leží 18 km severně od Ústí nad Orlicí a 20 km jihovýchodně od Rychnova nad Kněžnou. Městem prochází silnice I/11, která spojuje Hradec Králové se Šumperkem a jinými městy na severní Moravě. Kapli Panny Marie Bolestné nalezneme jihozápadně za kostelem sv. Václava, asi 50 m od vstupu do kostela za malým parčíkem.

historie

Barokní stavba vznikla v letech 1738-1744. Autorem kaple je, stejně jako přilehlého kostela sv. Václava, Donát Theodor Morazzi. Kaple je postavena na půdorysu řeckého kříže s okosenými nárožími. Původně sloužila jako kostnice na hřbitově, který obklopoval kostel sv. Václava. U vstupu na kamenném portálu je nápis "ANNO 1744". Na klenbě jsou barokní malby představující vzkříšení, poslední soud, bránu do nebe a chřtán do pekel. Rokokový oltář