Koncem r. 1887 byla zahájena stavba kostela podle návrhu A. Mereta. Dne 24. června 1888 byl požehnán základní kámen. Do věže byly usazeny tři zvony ulité zvonařem E. Webrem v Brně. V r. 1889 byla zbořena stará kaple z r. 1727 a na jejím místě postavena fara.
Kostel v Drysicích z let 1888-89
© Roman Řezáč 10/2003
Graficke pismenko První písemná zmínka o Drysicích je z roku 1201 v listině krále Přemysla Otakara I. V roce 1727 byla v Drysicích postavena kaple Panny Marie dlouhá tři a široká dva sáhy (cca 5 x 3,5 m). Někdy po 25. srpnu 1727 byla kaple vysvěcena pustiměřským farářem Martinem Požarníkem. V roce 1731 darovali bývalí drysičtí občané a tehdejší prostějovští měšťané kapli stříbrný kalich. V roce 1768 byla ke kapli přistavěna malá zvonice. Nedlouho poté se začalo uvažovat o stavbě kostela. Začalo se s výběrem místa a financí. Koncem roku 1887 byla zahájena výstavba kostela podle návrhu arcibiskupského architekta A. Mereta. Dne 24. června 1888 se ...

Vyškov  (VY)
    Drysice