Pravčická brána od východu
Pravčická brána při východu slunce.
Graficke pismenko Nejznámější a nejobdivovanější skalní útvar Českého Švýcarska a symbol celé oblasti, největší přirozená skalní brána na našem kontinentu, národní přírodní památka. Najdeme ji na konci skalního hřbítku v Jetřichovických skalách nedaleko státní hranice. Je výsledkem milióny let trvajícího zvětrávání v méně odolné části skalního masívu, tvořeného kvádrovými pískovci turonského stáří. Dno Pravčické brány leží v nadmořské výšce 415 m. Její rozměry jsou úctyhodné : rozpětí oblouku u dna 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka 7-8 m a minimální tloušťka 3 m. Vrcholová plošina brány je 21 m nad jejím dnem. Protože velká návštěvnost Pravčickou bránu ohrožovala, byl ...
IC České Švýcarsko, 23.1. 2003

turistické

Na místě původní chatrče z dubové kůry, poskytující jednoduché občerstvení, dali Clary-Aldringenové v r. 1881 vystavět malebný výletní zámeček Sokolí hnízdo s restaurací, takřka nalepený na pískovcovou skalní stěnu, určený pro významné hosty. Dodnes se v objektu dochovaly původní interiéry, v prvním patře se plánuje zřízení muzea Českého Švýcarska.

O Prebischovi a Andersenovi
    O Prebischovi a Andersenovi Němci nazývají Pravčickou bránu Prebischtor podle legendárního poustevníka Prebische, který prý v dávných dobách obýval některou z blízkých skalních slují. (Pravděpodobnější je však verze, že lokalita dostala jméno podle dávné ho majitele zdejších pozemků). Zatímco poustevník je sice postavou romantickou, leč nedoloženou, navštívily tento skalní most od doby, kdy byl „objeven“ pro turistiku, prokazatelně miliony