Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zavlažovací nádrž, Račetice
Hrady.cz
Umělá vodní nádrž pro rozsáhlý zavlažovací systém. Nádrž je napájena gravitačně z 10 km vzdálené vodní nádrže Sedlec. Po cestě je ještě druhá menší nádrž s přepouštěcí stanicí. Místo je vhodné ke koupání.
Celkový pohled na nádrž
Graficke pismenko V dobách, kdy se v okolí Račetic pěstovala cibule, byl vystavěn rozsáhlý zavlažovací systém. Byly vybudovány dvě nádrže a vedení ve 40 cm ocelových trubkách od nádrže Sedlec až k Račeticím. Na potrubí jsou v různých intervalech šachty s ventily pro možnost uzavření celého systému. Systém je stále napuštěn a pod tlakem. Funguje gravitačně a napájí obě nádrže. U menší z nich je dodnes regulační strojovna, která uzavírá napouštění vody. Podle dnešního stavu je dílo nepoužíváno od 90 let min. století, i když je stále funkční a voda jím proudí.
Druhá nádrž je ukryta nedaleko Vilémovy hůrky. Dostupnost je pouze po polních cestách.
Ve velké nádrži je možný rybolov a koupání.