býv. Annín
Kaple byla vybudována v dnes již zaniklé osadě Annín (Annaberg) v r. 1834. Po skončení 2. světové války bylo německé obyvatelstvo vysídleno a přišli noví osadníci, kteří však byli v důsledku kolektivizace nuceni odejít a kaple začala chátrat. V r. 2011 vzniklo sdružení na její záchranu.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Kaple sv. Josefa se nachází v lokalitě zaniklé osady Annín (něm. Annaberg) asi 2 km severozápadně od obce Kobylá nad Vidnavkou (něm. Jungferndorf) v Olomouckém kraji v podhůří Jeseníků, asi 16 km severozápadně od okresního města Jeseník. Kaple stojí u polní cesty vedoucí z Kobylé na Bukovou a Bernartice. Osada, z níž zůstaly pouze ruiny domů a kaple, je zasazena do krásné poloopuštěné zvlněné krajiny v podhůří Jeseníků. Za návštěvu jistě stojí také nedaleká přírodní památka Venušiny misky a zříceniny hradů Kaltenštejn nebo Frýdberk v dnešní Žulové.

historie

Kaple sv. Josefa byla vybudována v dnes již zaniklé osadě Annín (něm. Annaberg) v roce 1834 a patřila k farnosti v Kobylé. Po skončení 2. světové války bylo německé obyvatelstvo vysídleno, ale přišli noví osadníci, kteří kapli dál udržovali. Krátce nato však přišla kolektivizace, v jejímž důsledku se lidé postupně vystěhovali a kaple ztratila svůj význam. Podle archivní dokumentace odsouhlasil v srpnu 1967 Okresní národní výbor v Šumperku

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.rozhlas.cz, http://www.kaple-annin.cz a další, 21.8. 2016