Zámek byl vybudován jako barokní stavba v letech 1676 – 1690 pro Františka Karla Liebštejnského z Kolovrat. Před rokem 1722 byl zámek patrně podle návrhu Jana Blažeje Santiniho-Aichla upraven do nynější podoby.
Rychnov nad Kněžnou (Nový zámek)
vstupní průčelí
2003 ©Pavel Zany Komárek
Graficke pismenko Zámek Rychnov nad Kněžnou je od roku 1640 dodnes, sídlem šlechtického rodu Kolowratů. Zámek s kostelem Nejsvětější Trojice patří k nejpůvabnějším barokním stavbám v Čechách. Jan Blažej Santini Aichel byl roku 1719 pověřen Norbertem Leopoldem Kolowratem k přestavbě kostela i zámku, a tak vznikly „Rychnovské Hradčany“. František Karel I Kolowrat byl moravským zemským hejtmanem celých 33 let a jeho ceremoniální meč, jako odznak funkce, je v zámku vystaven. V interiérech jsou prezentovány bohaté sbírky mobiliáře, skla, zbraní a obrazů. Instalace představuje rytířský sál, pokoj pánský, dámský, dětský, kabinet skla a vějířů. Mezi obrazy ...