Moje místa 0
Špýchar postaven v první pol. 19. stol. z podnětu profesora Bernarda Bolzana. Fungoval jako Obilní družstevní záložna, asi první v Českých zemích. Rekonstrukce roku 2005.
Špýchar v Těchobuzi
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Těchobuz se nachází 8 km severozápadně od Pacova a 10 km jihovýchodně od Mladé Vožice. Špýchar stojí na začátku vsi při jízdě po silnici směrem od Pacova. Stojí po pravé straně při jízdě do vsi.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1352. Špýchar nechal postavit majitel panství Josef Hofmann v první pol. 19. stol. z podnětu profesora Bernarda Bolzana, který pracoval v Těchobuzi na zámku (1823–1841). Špýchar fungoval jako Obilní družstevní záložna, zřejmě první v Českých zemích. Pěkná budova špýcharu byla roku 2005 zrekonstruována.