Moje místa 0
Kašna – dílo berlínského sochaře von Uechtritze – vznikla roku 1898 u příležitosti 50. výročí nastoupení císaře Františka Josefa I. V 50. letech byla přemístěna do parku v místě čtvrti Butterscheibe, zničené při náletu v dubnu 1945, brzo však byla demontovány. Na náměstí se vrátila roku 1998.
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Kašna – dílo berlínského sochaře von Uechtritze – byla vytvořena roku 1898 u příležitosti 50. výročí nastoupení císaře Františka Josefa I. Na jejím vzniku se finančně podíleli významní sokolovští průmyslníci Schramovi. Původně stála před kostelem sv. Jakuba Většího. V 50. letech byla přemístěna do parku v místě bývalé čtvrti Butterscheibe, zničené při spojeneckém náletu v dubnu 1945. Park brzo ustoupil panelové zástavbě a kašna byla demontována a uložena v depozitáři. Na náměstí se vrátila na podzim roku 1998.

popis

V oktogonálním bazénu je čtyřboký žulový sokl. Na něm je velká kruhová bronzová mušle, uprostřed které je bronzové sousoší andílků. Na bocích soklu je oválný bronzový reliéf se znakem města a s portrétem továrníka Schrama. Původně zde byl ještě reliéf s portrétem císaře Františka Josefa I.