Stradonice

Keltské valy
Místo zvané také Keltské valy byla lokalita osídlená v době halštatské a snad i v době bronzové až do doby laténské. Současně zde byly nalezeny doklady osídlení ze středního paleolitu, neolitu, doby římské a raného středověku. Celková délka zachovaných valů je 520 m, přičemž ohrazují plochu 6,75 ha.
Přístup k hradišti je po žluté turistické značce ze Stradonic, vsi přístupné po silnici z Loun.
Prudký Martin , 9.4. 2011

historie

Hradiště nedaleko Stradonic, místo zvané Na Šancích, Na Valech nebo také Na Hradbách, je původně opevněná lokalita z doby halštatské, osídlená snad také v mladší době bronzové. Podle výzkumu, prováděného v letech 1975–78 Z. Smržem, bylo hradiště u Stradonic spíše refugiem, tedy místem dočasně opevněným. Bylo osídleno od doby halštatské do časně laténského období. Lidé zde žili i dříve, což dokazují sporé nálezy ze středního paleolitu (300 tis.

popis

Hradiště zaujímalo ostroh náhorní planiny, ohraničené z jihozápadu příkrým údolím Deberského potoka a na východě planinou u Evaně. Na severu má svah podobu teras. Ostrožna je plochá, v nadmořské výšce 290 m a převyšuje hladinu potoka o 80 až 90 m. Opevnění je dnes zachováno především v podobě valu ohraničujícím severní okraj, které na východě pokračuje obloukem přepažujícím přístupovou stranu. Na jižní straně pak val končí a jeho celková délka