Poutní kaple zde stávala již v 18. stol. Dle legendy byla vystavena na památku zjevení sv. Anny jistému knězi. R. 1897 zničena požárem, poté postavena větší a vysvěcena r. 1901. R. 1945 silně poškozena, znovu však opravena. Po r. 1960 zanikla. Kovová kostra ve tvaru kaple byla požehnána r. 2003.

Historie kaple sv. Anny u Opavy

Graficke pismenko Kaple sv. Anny je poutní a stojí na kopci za Opavou. Zde se propojovaly cesty od Jaktaře, Zlatníků, Slavkova, Otic a Opavy za hospodou U Latarny na nynějším katastru Zlatnickém. Podle tradice je známo, že zde kaple stála už v 18. století. K jejímu vzniku je vázáno několik kramářských písní. Ty byly v 19. století vytištěny a rozšířeny ve Slezsku i na Moravě. Jedna říká, že se jistému knězi zjevila ve snu sv. Anna a přikázala mu, aby šel zaopatřit svátostí umírající jistou zbožnou dívku, jež velmi uctívá obraz sv. Anny. Kněz poslechl, dívku ve vsi našel a zaopatřil ji. Na tuto památku byla kaple vystavěna. Druhá verze vypráví o pomoci ...
Dorothea Míčková, 2.4. 2011

Historie znovu obnovení poutního místa
    Jak Bůh chtěl, tak se stalo O tom, že na posvátném místě za Opavou, bylo přes 200 let poutní místo, kterému lidé říkali „na svaté Anně“, jsme s manželem věděli. Věděli jsme také, jak toto poutní místo zaniklo, když v roce 1959 Lidové milice v rámci námětového cvičení kapli rozstříleli, včetně vnitřního zařízení (sochy, obrazy, lavice). Co se dalo, bylo zničeno. Vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek, došlo k rozpadu zdí, které byly

Václav Kavan, 22.3. 2013

Opava  (OP)