Kostel post. v pol. 13. století v místě starší svatyně. Upravován v letech 1726, 1894 a 2006. Obklopen funkčním hřbitovem s památnými lipami a jasany. V čtvercové lodi kopie barokního kazetového stropu, odsazený obdélný závěr je klenutý křížem.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Nudvojovice jsou poměrně odlehlou částí Turnova, jižně od zdejší železniční stanice (která stojí na původním nudvojovickém katastru). Příjezd autem je možný ze staré pražské silnice (II/610, Přepeřská ulice) odbočením u podjezdu pod nádražím, nebo od centra města (Palackého ulice) a to buď ulicí Nad Perchtou, nebo Koškova. Parkování je možné na prostranství severně od kostela, kde se nachází i informační tabule.
Pro pěší příchod z centra Turnova je nejpříjemnější slabě frekventovaná Koškova ulice (z Palackého odbočuje u architektonicky pozoruhodné továrny Juta). Autobusové spojení Nudvojovic je poměrně sporadické.
Kostel je přístupný jen při bohoslužbách, které se konají druhou sobotu v měsíci.

Kostel svatého Jana Křtitele v Nudvojovicích u Turnova
    Někdy kolem roku 1250 nechali hradišťští cisterciáci postavit na vyvýšenině nad luhem Jizery farní kostelík vsi Nudvojovice. Předpokládá se, že místo sloužilo kultovním účelům již v době předkřesťanské a že dnešnímu kostelíku předcházela starší stavba. Kostel sloužil jako farní do roku 1551, od té doby je filiální k Turnovu. Po třicetileté válce byl obnoven, roku 1726 získala loď nový kasetový malovaný strop. Během 19. století chátral, až musel

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a M. Cogan: Turnovské kostely, Město Turnov 2008, 24.9. 2010

Liberecký kraj
     Semily  (SM)