Poutní barokní kaple sv. Rozálie z r. 1681, zasvěcena patronům proti moru sv. Rozálii, Rochovi, Šebastiánovi, Mikuláši a Martinovi, stojí na Kapelském vrchu nad Žamberkem, v blízkosti Tyršovy rozhledny. Poslední opravy proběhly r. 2008. Kaple má velmi cenný vstupní portál s erbovními znameními.
Kaple na Kapelském vrchu.
Graficke pismenko Co do historie je celkem zajímavou barokní stavbou poutní kaple sv. Rozálie z roku 1681, mezi lidmi zvaná Rozálka. Ta je zasvěcena patronům proti moru sv. Rozálii, Rochovi, Šebastiánovi, Mikuláši a Martinovi. Stojí na Kapelském vrchu nad městem Žamberkem. V její těsné blízkosti stojí známá Tyršova rozhledna. Z historie víme o úderu blesku v r. 1874, který kapli velmi poškodil. Obnovena byla r. 1882. V r. 1888 zde bylo pořízené harmonium. To však nepřečkalo tuhou zimu, neboť ho tak ohlodaly myši, že bylo nakonec vyhozeno. Z dob nedávných víme o veliké opravě kaple a místa v l. 1978–80. Další rekonstrukce proběhla r. 2005, kdy byla ...
Ivo Rozehnal - zdroj web farnostzamberk.cz, 9.7. 2010