Poutní místo "U Kněžny" je kaplička z roku 1919, kterou nechala postavit Františka Vošická z Petrovy Lhoty. Vedle kapličky vyvěrá studánka, jejíž voda podle pověsti uzdravila slepou kněžnu.
Poutní místo "U Kněžny" - kaplička se studánkou

Poutní místo U Kněžny

Graficke pismenko Nedaleko Studeného se nachází poutní místo "U Kněžny" – kaplička, kterou roku roku 1919 nechala na přání svého zemřelého syna Josefa postavit paní Františka Vošická z osady Petrova Lhota č. 5. V bezprostřední blízkosti této kapličky je studánka, jejíž voda podle pověsti uzdravila slepou kněžnu Svatavu. Každým rokem se zde konají první neděli v červenci (den pouti) pobožnosti.
Cesta ke kapličce: ze Studeného se vydáte směrem na Křivsoudov a necelý kilometr za obcí odbočíte do osady Petrova Lhota, kterou projdete až nakonec a vydáte se cestou, která vede vlevo. Od konce osady Petrova Lhota je to ke kapličce asi už jen 1 km. Cesta vede mezi poli a klesá k můstku. Za ním vpravo přes louku je u lesa sloupek s náboženskou tematikou, od kterého vede ke kapličce cesta lesem asi 300 m.

Benešov  (BN)
    Petrova Lhota