Hrady.cz
Trojkřídlý patrový zámek v pseudogotickém stylu, vzniklý v r. 1838 přestavbou barokního zámku upraveného v l. 1658–1661 ze starší tvrze. Po roce 1945 politická škola a později zvláštní internátní škola. Dnes v soukromých rukou.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Zámek se nachází v obci Herálec na Havlíčkobrodsku. První zmínka o obci je v listině papeže Honoria III. z roku 1226, kdy patřila želivskému klášteru. Historie panských sídel je zde poněkud spletitá. V historii tu stály snad až tři různé tvrze. Herálec je uváděn jako centrum řádu německých rytířů, kteří si zde ve druhé polovině 12. století postavili tvrz v místech nedaleko opevněného kostela. Ta byla později ve vlastnictví Oldřicha z Říčan a Křivosudova a po jeho smrti ji král Václav II. jako odúmrť daroval Reinerovi z Florencie. Ten ji v roce 1305 prodal opatu sedleckého kláštera Heidenrichovi. Je však možné, že se tato zmínka váže ...
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 1. Praha, nakladatelství ČSAV Academia, 1977 a Vilímek L.:Procházka zámkem Herálci na http://iglau.cz), 1.3. 2009

popis

Trojkřídlý patrový zámek s 2 nárožními válcovými věžemi s cimbuřím a vikýři, z velké části ze spárovaného lomového zdiva. Jižní průčelí zdobí pseudorománské arkády. V 1. patře bývala kaple sv. Anny s nástropními malbami s námětem Nanebevzetí Panny Marie (snad od S. Noseckého) a se štuky z doby kolem roku 1750. Část místností si uchovala pseudobarokní výzdobu – např. v 1. patře severní věže je pseudogotický salónek. Kolem zámku je anglický park

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech 1. Praha, nakladatelství ČSAV Academia, 1977), 1.3. 2009