Barokní jednolodní kostel z l. 1707–8 na místě staršího kostela, pravděpodobně ze 14. stol. Uvnitř barokní vybavení z doby vzniku kostela. V kostele starší náhrobníky ze 16.–17. stol.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Klidná vesnička severně od Želiva leží v nadmořské výšce 444 metrů. Na hřbitově je pochován jedenáctiletý Oldřich Škroup, syn autora národní hymny “Kde domov můj“ Františka Škroupa. Traduje se, že inspiraci pro toto dílo skladatel čerpal právě ze svého pobytu ve Lhotici.
23.2. 2009

historie

Barokní kostel byl uprostřed hřbitova, na místě staršího chrámu (snad ze 14. století), postaven v letech 1707–8. Jedná se o jednoduchou jednolodní obdélnou stavbu s trojboce uzavřeným presbytářem. Ten je sklenut valeně, loď je plochostropá. Západní průčelí zdobí barokní štít. Uvnitř je barokní vybavení z doby vzniku kostela – hlavní portálový oltář, s barokním obrazem sv. Ducha a mladším obrazem sv. Jiří a kazatelna. Další významný obraz

Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 2 (K-O), Academia, Praha 1978), 23.2. 2009