Městský pivovar vedený městským sládkem byl v Broumově založen v 16. století. V letech 1866–1867 byl zmodernizován. Maximální výroba v letech 1910–11. V roce 1943 ukončena výroba.
budovy pivovaru
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kdy začali broumovští měšťané vařit pivo není doloženo. První zmínka o pivovarnických aktivitách měšťanů pochází z doby, kdy měl broumovské panství v zástavě kníže Jindřich Minsterberský, to jest z období mezi lety 1472 až 1488. Společný městský pivovar vedený městským sládkem, ve kterém se ve vaření piva měšťané střídali, byl založen až koncem 16. století. V letech 1866 – 1867 byl v prostoru bývalého hradebního příkopu mezi areálem kláštera a horní bránou postaven moderní městský pivovar. Ten byl často upravován a přistavován, nejvýznamnější úpravy proběhly v roce 1898 a 1908. Maximální roční výstav – 23 789 hektolitrů – dosáhl pivovar ...